Bilirubina totala 14-05-2015

Bilirubina este un pigment galben-portocaliu ce se găseşte în bilă. Celulele roşii (hematiile) se degradează în sânge după 120 zile, timp în care hemoglobină pătrunde în bilirubină. O cantitate de aproximativ de 250-350 mg de bilirubină este produsă zilnic, la un adult normal, din care 85% provine din celule roşii bătrâne sau afectate, împreună cu cantitatea rămasă din măduva spinării sau ficat. Analiza pentru Bilirubina totala masoara cantitatea totala de bilirubina directă si bilirubina indirectă.
Când nivelurile bilirubinei sunt ridicate, apare icterul, fiind necesară testarea pentru a-i determina cauzele. O cantitate prea mare a bilirubinei poate însemna că se produce prea mult, că ficatul nu este capabil să elimine bilirubina normal datorită unor blocaje ale canalelor bilei, ca urmare a cirozei, a hepatitei cronice sau probleme moştenite cu privire la procesarea bilirubinei.
Niveluri crescute ale bilirubinei pot apărea la nou-născuţi, la 1-3 zile de la naştere, purtând numele de icter fiziologic al noului – născut. În primele 24 de ore de viaţă, aproape 50% din cei născuţi la temen şi un număr şi mai mare din cei prematuri, pot avea un nivel ridicat al bilirubinei doarece, după naştere, începe înşăturarea excesului de celule roşii cu care copilul s-a născut, iar ficatul, nefiind complet dezvoltat, este incapabil să proceseze bilirubina în exces. Aceasta situaţie, în mod normal, se rezolvă de la sine în câteva zile.
În cazul adulţilor şi copiilor mai mari, bilirubina este măsurată pentru a diagnostica şi/sau monitoriza boli ale ficatului, precum: ciroza, hepatita, pietrele.

Cresteri: Cresterea bilirubinei totale se poate produce fie pe seama cresterii bilirubinei directe fie a cresterii bilirubinei indirecte:
– sindromul Dubin-Johnson;
– sindromul Rotor;
– boala Gilbert;
– sindromul Crigler-Najjar I sau II;
– leziuni hepatice: virale, toxice, alcoolice, medicamentoase
– colestaza indusa medicamentos: contraceptive orale, androgeni, clorpromazina, cloramfenicol, pregnandiol;
– colestaza intrahepatica recurenta;
– icterul colestatic de sarcina;
– stare septica;
– stare postoperatorie, nutritie parenterala;
– obstructia ductelor biliare prin: litiaza biliara, malformatii biliare,tumori, colangita sclerozanta, paraziti (Ascaris, Clonorchis);
– compresia ductelor biliare prin: metastaze tumorale, tumori primare pancreatice, pancreatita, abcese, granuloame, amiloidoza;
– afectiuni hemolitice: hemoglobinopatii, deficite enzimatice eritrocitare, coagulare intravasculara diseminata, hemoliza autoimuna, hemoliza postmedicamentoasa;
– anemia pernicioasa;
– transfuzii sangvine;
– hematoame;
– post de peste 48 de ore;
– hemoliza postmedicamentoasa;
– icterul neonatal;
– icterul laptelui de san.

Scaderi: fara semnificatie clinica.