Dictionar Medical

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  
Ubichinona
Chinona mitocondriala, compus organic constituit dintr-un nucleu benzenic si un lant lateral la C6, alcatuit din n unitati de izopren.
Ulcer
Ulceerul este o pierdere de substanta mai mult sau mai putin profunda dintr-un invelis epitelial. Un uler poate fi cutanat sau de mucoasa.
Ulcer gastroduodenal
Ulcerul gastroduodenal se caracterizeaza prin prezenta unei ulceratii (rani deschise) la nivelul mucoasei stomacului si duodenului.
Ulcer varicos
Prezenta unei ulceratii (rani deschise) intr-o zona unde exista deja afectarea pielii prin tulburari ale circulatiei venoase (varice).
Ulceratie
Leziune, fara tendinta de cicatrizare, a pielii sau a mucoaselor.
Ulna
Unul din oasele antebratului.
Ultraviolete
Ultravioletele sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica de 400 nanometri. Se disting radiatii violete A (U.V.A.), cu cea mai mare lungime de unda,principalii factori ai bronzarii si ai sintetizarii vitaminei D, aceste radiatii provoaca pe termen lung o imbatrinire a pielii si aparitia de leziuni degenerative cutanate. Radiatiile B (U.V.B.) de lungime de unda intermediara, care sunt responsabile de insolatii si radiatiile C (U.V.C.), de lungimi de unda cele mai scurt.
Umar
Regiune anatomica ce corespunde articulatiei dintre un membru superior si trunchi.
Umoare apoasa
Umoare apoasa este un lichid fiziologic continut in camera anterioara a ochiului (intre cornee si cristalin) O crestere a secretiei de umoare apoasa sau o piedica in excretia ei pot provoca o crestere a presiunii intraoculare.
Unghie
Lama cornoasa care creste pe partea de deasupra a ultimei falange a degetelor.
Unghie incarnata
Unghie ale carei margini laterale se infig in tesuturile moi invecinate Este cauzata in general de unele microtraumatisme externe (incaltaminte stramta, etc). In absenta unui tratament, unghia incarnata se poate transforma intr-o tumora inflamatorie benigna.
Ureaplasma
Ureaplasma urealyticum reprezinta o bacterie responsabila in primul rand de infectiile urinare si genitale.
Urechea externa
Portiunea urechii cuprinzand pavilionul si conductul auditivextern pana la membrana timpanica.
Uree
Compus organic, produs de degradare a proteinelor din organism.
Uremie
Prezenta ureei in sange.
Ureter
Canal pereche ce leaga rinichii de vezica urinara.
Ureterita
Ureterita este o inflamatie acuta, subacuta sau cronica a peretelui ureteral, de cele mai multe ori de origine infectioasa.
Ureterocel
Este o dilatatie congenitala a extremitatii inferioare a ureterei, cauzata de o ingustare a meatului ureteral (orificiul de imbinare a ureterei la vezica). Complicatiile ureterocelului sunt cele care duc la descoperirea lui in copilarie : pielonefrita, prezenta unui calcul in segmentul ureterei dilatate, tulburari de mictiune. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei si a urografiei intravenoase. Daca ingustarea este importanta se poate largi meatul ureteral prin chirurgie endoscopica, fie se poate practica o ureterocistoneostomie.
Ureterocistoneostomie
Ureterocistoneostomia reprezinta reimplantarea chirurgicala a ureterei in vezica.
Ureterocolostomie
Ureterocolostomia este imbinarea chirurgicala a ureterei la colon.
Ureterolitotomie
Ureterolitotomia reprezinta deschiderea chirurgicala a peretelui ureteral, efectuata pentru a permite ablatia unui calcul.
Ureteropielografie retrograda (upr)
Scopul UPR -ului este acela de a studia caile de evacuare a urinei, plecand de la rinichi pana in vezica, atunci cand urografia intravenoasa nu permite observarea lor directa sau cand este imposibil de realizat. Ureteropielografia retrograda permite diagnosticarea originii unor tulburari urinare (hematurie, calculi). La barbat UPR-ul se practica sub anestezie generala, fiind necesara o spitalizare de 24 de ore. LA femeie, nu este necesara anestezia. Examenul este precedat de o cistoscopie cu scopul de a recupera orificiile de imbinare a ureterelor in vezica. Apoi medicul introduce un cateter fin in uretra, spoi in vezica si in final in una din cele doua uretere. Injectatrea treptata a produsului de contrast iodat face ca acesta sa urce in contracurent. Sunt realizate diverse clisee pe masura ce uretera si bazinetul devin vizibile, apoi practicianul procedeaza in acelasi mod si pentru cealalta uretera. Examenul dureaza aproximativ 30 minute. Riscul esential al UPR-ului este infectia. Sinonim - pielonefrita retrograda.
Ureteroscopie
Ureteroscopia este introducerea unui endoscop in uretera. Utilizarea principala este aceea de a extrage sau a pulveriza in mod localizat calculi ai ureterei. Este contraindicata in caz de infectie urinara. Se realizeaza sub anesteyie generala cu ajutorul unui endoscop rigid sau flexibil care este introdus in uretra si ghidat apoi pana in uretera. Pentru a indeparta calculul, sunt utilizate mai multe tehnici: extractia cu ajutorul unei sonde-saculet; pulverizarea cu ajutorul unei sonde ultrasonice sau electrohidraulice sau prin fascicol laser. Principalele complicatii ale unei ureteroscopii sunt ingustarea cicatriceala a ureterei si persistenta unui fragment de calcul.
Ureterostomie
Ureterostomia reprezinta imbinarea chirurgicala a ureterei la un organ sau la piele.
Uretra
Canal prin care iese urina din vezica. La barbati este expulzata, prin uretra, sperma. Scurtimea uretrei feminine (3 - 4 cm) faciliteaza urcarea microbilor din vulva catre vezica si explica frecventa deosebita a infectiilor urinare ale vezicii la femei.
Uretrita
Uretrita este o inflamatie a uretrei, in principal de origine infectioasa. Simptome comune ale tipurilor de uretrita : scurgere uretrala, arsuri locale accentuate la mictiune si uneori febra. - uretrita genococica sau blenoragia este o boala cu transmitere sexuala. Tratamentul bolnavului si al partenerului sau sexual trebuie intreprins imediat prin administrarea de antibiotice active fata de germene - uretrita cu microplasme si chlamydii este o boala transmisa sexual. Inceputul infectiei debuteaza printr-o scurgere uretrala limpede si nedureroasa. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice timp de 2-3 saptamani.
Uretroplastie
Uretroplastia reprezinta o largire chirurgicala a uretrei cu ajutorul unui grefon de cele mai multe ori cutanat, uneori din mucoasa, liber sau pediculat.
Uretroragie
Uretroragia reprezinta scurgerea de sange pe uretra, in afara mictiunii.
Uretroscopie
Uretroscopia este un examen care permite explorarea directa a uretrei, efectuat cu ajutorul unui uretroscop introdus in acest organ. Acesta permite cautarea indeosebi a unei inflamatii, a unei stenoye si mai rar a unei tumori a mucoasei uretrale. Este un examen contraindicat in caz de infectie urinara. In cursul orelor care urmeaza examenului uretroscopic, mictiunile pot fi putin dureroase si sa contina putin sange.
Urografie intravenoasa (uiv)
Urografia intravenoasa este un examen radiologic care studiaza morfologia si functionarea aparatului urinar. Urografia intravenoasa este un examen radiologic classic al aparatului urinar si este indicat in mod particular in infectia urinara , hematuria, colici nefretice si tulburarile mictionale. Urografia intravenoasa consta in radiografierea cailor urinare, dupa opacifier acestora cu un produs de contrast iodat, care se injecteaza pe cale venoasa si se elimina in urina. Acest examen poate antrena o reactie de intoleranta la iod, reactie ce poate fi evitata printr-un tratament antialergiv prescris preventive in timpul zilelor care preced examinarii.
Urologie
Urologia este o ramura a medicinei care studiaza fiziologia si patologia sistemului urinar. Medicul specialist se numeste urolog.
Urticarie
Urticaria este o boala dermatologic ace se caracterizeaza prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase. Se disting urticariile acute si urticariile cornice. Urticariile acute pot fi cauzate de luare anumitor medicamente, de o tepatura de insecta sau poate avea origine alimentara. Mecanismul sau este variabil fie declanseaza eliberarea in organism de histamine continuta in peretele intestinal, fie provoaca o reactie alergica. Unele boli infectioase ca hepatita viral, mononucleoza infectioasa si unele boli parazitare pot provoca o urticarie in faza lor initiala. Urticariile cronice au cauze mult mai numeroase decat cele acute. Se impart in doua categorii ? urticariile cornice fizice ? declansate de fctori fizici, ereditari sau dobanditi. Se clasifica in: - urticarie colinergica - urmeaza eliberarii unei substante ? acetilcolina , continuta in mod normal in celulele nervoase, acest fenomen este adesea consecutiv unui effort fizic intens sau unei presiuni exercitate de un obiect greu de piele si este favorizat de sudatie. - urticarie la frig - urticarie la apa - urticarie solara Urticariile cornice alergice pot fi provocate de un medicament sau de zacutul la pat , dar si de un pneumalergen. Simptomele uricariei ? aceasta afecteaza dermul superficial, si se recunoaste usor datorita asemanarii cu leziunile provocate de urzica. Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice pe cale orala sau injectabila, asociata uneori cu cea orala a altor medicamente ca cromoglicatul de sodium sau ketotifenul, care inhiba degranularea celulelor mastocite.
Uter
Organ muscular in interiorul caruia se dezvolta fatul in timpul sarcinii.
Uter fibromatos
Boala caracterizata pin aparitia de fibroame (tumori fibromatoase) sau a unei fibroza (cresterea fibrelor intr-un tesut). Sinonim: fibromatoza.
Uter infantil
Uter foarte putin dezvoltat, deci de mici dimensiuni. De multe ori, poate fi un uter absolut normal dezvoltat dar de dimensiuni foarte mici. Apare in sindroamele ce se insotesc de dezechilibre sau carente hormonale, cu insuficienta dezvoltare a caracterelor secundare feminine la pubertate (uter infantil, hipoplazie mamara, lipsa parului pubian si axilar, etc.). Este evident ca si o astfel de afectiune poate interfera cu procesul de fecundare sau de implantare a embrionului. De multe ori aceste cazuri sunt insotite de afectari ale dezvoltarii ovariene.
Uter nodulos
Boala caracterizata pin aparitia de fibroame (tumori fibromatoase) sau a unei fibroza (cresterea fibrelor intr-un tesut). Sinonim: uter fibromatos.
Uter retrovers
Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie schimbata, inclinata catre spate si in acest caz este vorba despre un uter retrovers.
Uveita
Uveita este o inflamatie a uveei (membrane intermediara vascularizata, care hraneste ochiul, constituita din iris, corpul ciliazr si coroida). O uveita poate fi de origine bacteriana, in caz de plaga, de interventie chirurgicala sau de infectie; de origine virala , agentii in cauza fiind in principal un virus herpetic, ori de un citomegslovirus, responsabili de infectii la subiectii imunodeprimati.; de origine parazitara, de origine micozica, de origine autoimuna . O uveita poate de asemenea sa insoteasca unele afectiuni reumatologice, boli de system, o sarcoidoza, o meningita. Uveitele se pot manifesta printr-o scadere a tensiuni si printr-o roseate. Uveitele intermediare sau pars planites, mai rare dar deosebi de insidioase, se manifesta prin cateva ?muste zburatoare? in fata ochilor, care dispar in cateva zile sau saptamani. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic si a examenului la biomicroscop, uneori sip e baza amgiografiei oculare. Tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare locale sau generale care atenueeaza puseele. Este imperative tratarea cauzei atunci cand aceasta este cunoscuta.
Ubicvitar
Se spune despre un organism animal sau vegetal care se gaseste peste tot.
Ulcus
Cuvant latin pentru ulcer.
Ultrasonografie
V. Ecografie.
Ultrasonografie doppler
Tehnica folosind efectul Dopples asupra unui fascicul de ultrasunete pentru a masura variatiile in viteza de circulatie a sangelui intr-un vas, ce se modifica in functie de stenoza sau dilatatia vasului. Sin velocimetrie prin ecografie Doppler; velocimetrie ultrasonica.
Ultrasunet
Vibratie mecanica identica vibratiilor sonore, dar cu frecventa ce depaseste 20.000Hy, imperceptabila de urechea umana. Sin vibratie ultrasonora.
Umar blocat
Forma de periartrita scapulohumerala caracterizata prin blocarea miscarilor active si pasive in articulatie. Sin umar inghetat.
Uncartroza
Artroza articulatiilor uncovertebrale.
Unicelular
Format dintr-o singura celula.
Unilateral
Care nu se refera decat la o singura parte a corpului sau a unui organ.
Urat
Sare sau ester al acidului uric. Uratii mai ales de sodiu si amoniu, pot forma calculi in caile urinare sau pot percipita in tesuturi, in caz de guta.
Uraturie
Prezenta uratiilor in urina.
Ureche
Organul auzului si al echilibrului. Cuprinde 3 parti: urechea externa, urechea medie si urechea interna.
Urechea interna
Organ de receptie a undelor sonore si organ de echilibru, situat in stanca osului temporal, intern fata de casa timpanului. Este format dintr-un labirint osos in care se gaseste labirintul membran.
Urechea medie
Organ de transmisie al undelor sonore, format din 3 parti: cutia timpanului care contine aer si in care se gasesc oscioarele, tromba lui Eustache, care comunica cu f aringele si cavitatile mastoidiene.
Ureterografie
Examen radiologic al ureterului dupa injectarea unei substante opace pentru razele X.
Uric
V acid uric.
Uricemie
Concentratia de acid uric in sange.
Urina
Lichid organic produs( secretat) de rinichi si eliminat( excretat) prin caile urinare; trece din bazinet in ureter, patrunde prin jet in vezica, unde se acumuleaza, pentru a fi apoi eliminat prin uretra.
Uritcarie
Afectiune cutanata caracterizata printr-o eruptie cu papule roz sau albicioase sau dand senzatia de arsura.
Urlian
Care se refera la oreion.
Urobilina
Pigment galben-oranj, provenit din oxidarea urobilinogenului, prezent in mod normal in cantitate mica in urina, poate creste odata cu urobilinogenul.
Urobilinurie
Concentratia de urobilina in urina, rezultand din oxidarea in aer a urobilinogenului. In mod normal variaza intre 10-120 mg pe zi.
Urocultura
Cultura microorganismelor din urina prelevata steril.
Urogen
1) care se refera la producerea (secretie si excretie) de urina. 2)care provine din urina.
Urogenital
Sin genitourinar.
Urografie intravenoasa
Examen radiologic care studiaza morfologia si functionarea aparatului urinar.
Urologia
Ramura a medicinii care trateaza bolile cailor urinare din punct de vedere medical si chirurgical; prin extensie bolile aparatului urogenital la om. Specialistul este urolog.
Uropoieza
Formarea urinii in rinichi.
Uteroovarian
Care se refera la uter si la ovar.
Uteroplacentar
Care se refera la uter si placenta.
Uterotubar
Care trece prin uter si trompa uterina.
Uterovaginal
Care se refera la uter si la vagin.
Uvea
Membrana intermediara, vascularizata care hraneste ochiul, sinonim: tract uveal.
Uvual
Lobulul vermisului inferior al cerebelului. Sin lueta vermisului.