Dictionar Medical

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  
Vaccin
Produs biologic preparat din germeni patogeni sau secretii microbiene care se administreaza in scopul prevenirii sau vindecarii unor afectiuni infectioase. Prin vaccinare preventiva se creaza imunitate impotriva bolilor infectioase.
Vaccina
Este o boala infectioasa a vacilor si cailor, transmisibila ommului, provocata de un virus din familia poxvirusurilor. Acest virus este foarte apropiat de virusul variolei.
Vaccinare
Metoda de preventie a unor boli microbiene, parazitare sau virale avand ca scop determinarea unei imunitati active prin introducerea in organism a unor preparate standardizate denumite vaccinuri. In prezent programul stabilit de organizatia mondiala a sanatatii vizeaza protectia impotriva urmatoarelor boli transmisibile: poliomielita, tetanosul, difteria, rujeola, tusea convulsivea si tuberculoza. In plus fiecare tara isi are propria sa legislatie sanitara cu privire la vaccinarile obligatorii.
Vaccinul antimeningita c
Vaccinul antimeningita C protejeaza impotriva tulpinilor C ale bacteriei Neisseria meningitidis care provoaca aproximativ 50% din cazurile de meningita meningococica. In Marea Britanie, imunizarea este efectuata la toti sugarii la varsta de 2,3 si 4 luni.
Vacuola
Cavitate din citoplasma, cu o solutie apoasa.
Vacuum extractor
Aparat utilizat in obstetrica pentru extragerea fatului, introdus in 1954 si inlocuit in prezent de forcepsul obstetrical rotativ.
Vag
Nerv cranian cu rol important in functionarea aparatului respirator, circulator si digestiv.
Vagal
Ce tine de nervul vag.
Vagin
Canalul care uneste, la femeie, exteriorul cu uterul. Vaginul serveste la trecerea menstrei, receptarea penisului in timpul contactului sexual si este canalul prin care se expulzeaza fatul in timpul nasterii.
Vaginal
Referitor la vagin. Vestibulul vaginal este o depresiune delimitata de labii. La nivelul sau, se deschide anterior orificiul extern al uretrei si posterior, orificiul vaginal.
Vaginism
Vaginismul este o afectiune caracterizata printr-o contractura spasmodica involuntara a muschilor vaginali si perivaginali in momentul penetrari penisului in vagin, ceea ce face ca penetrarea sa fie imposibila sau dureroasa. Vaginismul primar este este vaginismul care se produce de la primul contact sexual, vaginismul secundar este cel care apare dupa un interval de relatii sexuale satisfacatoare. Cauzele sunt uneori fizice, psihologice. Vaginismul si frigiditatea nu se asociaza, femeia putand ajunge la orgasm prin masturbare. Examenul ginecologic trebuie mai intai sa depisteze o malformatie sau o infectie care nu sunt cunoscute. In absenta oricarei cauze organice, un bilant psihologic, se va stradui sa precizeze dificultatile prezente sau trecute ale pacientei. Tratamentul variza in functie de cauze, poate cuprinde o interventie chirurgicala sau un tratament antibiotic ori poate face apel la dilatatia treptata a vaginului, la un ajutor psihologic specializat sau la o educatie psihosexuala sa la exercitii de relaxare.
Vaginita
Vaginita este o inflamatie a peretilor vaginali. Este provocata de cele mai multe ori de o infectie cu bacterii sau ciuperci, de o reactie la prezenta unui corp strain, de o alergie sau de o atrofiere postmenopauzica a vaginului cauzata de o micsorare a secretiei hormonale. Inflamatia se traduce prin pierderi vaginale anormale (leucoree), uneori sangerande, printr-o senzatie de arsura, mancarimi. O prelecare de secretii vaginale permite sa se stabileasca germenele care provoaca boala. Tratamentul face apel la aplicatii locale de antimicozice sau de antibacteriene sau la administrarea de antibiotice pe cale generala. In cazul in care femeia este la menopauza tratamentul poate cuprinde administrarea de hormoni, care refac grosimea si supletea vaginului.
Vaginoplastie
Vaginoplastia consta in refacerea chirurgicala plastica a vaginului. Sinonim: colpoplastie.
Vaginoza bacteriana
Vaginoza bacteriana este o afectiune vaginala comuna determinata de inmultirea excesiva a bacteriilor saprofite din vagin. Poate fi determinata de dusuri intravaginale, tratamente cu antibiotice. Se manifesta printr-o secretie vaginala urat mirositoare. Sufixul OZA arata ca este forma cronica a afectiunii vaginului.
Vagotomie
Sectionare chirurgicala a nervului vag.
Vagotonie
Stare de predominanta vagala, caracterizata prin moleseala bradicardie, peristaltism exagerat, disparitia reflexului faringian.
Valaciclovir
Medicament antiviral (inhibitor de ADN-polimeraza), utilizat in tratamentul herpesul genital.
Valgus
Devierea unui membru sau segment de membru in afara axului longitudinal normal, astfel incat unghiul extern de 180 de grade se micsoreaza. Exista un grad oarecare de valgus fiziologic (la cot, genunchi, glezna); depasirea acestui grad are o semnificatie patologica.
Valina
Valina este unul din cei noua aminoacizi esentiali.
Vallecula
Vallecula reprezinta o depresiune pe suprafata externa sau interna a unui organ.
Vallecula cerebeli
Vallecula cerebeli este depresiunea mediana care desparte cele doua emisfere cerebeloase.
Valproat de sodiu
Valproatul de sodiu este un medicament anticonvulsivant administrat pe cale orala, utilizat in tratamentul tuturor formelor de epilepsie.
Valsalva (manevra a lui)
Manevra lui Valsalva este o proba respiratorie constand in efectuarea unei expiratii fortate, cu glota inchisa. Aceasta proba se efectueaza pentru aprecierea capacitatii de adaptare a aparatului cardiovascular la efort, provoaca in mod normal bradicardie si modificari de volum inimii. Sinonim - proba lui Valsalva.
Valva
Valva este o structura anatomica situata intr-un organ cavitar sau intr-un conduct, cu rolul de a impiedica refluarea continutului lichidian. Se gaseste in cord, vene si vase limfatice si este alcatuita din doua sau trei cuspide (valvule), fixate pe peretii vasului.
Valvula
Formatiune anatomica in forma de plica acoperind incomplet un orificiu.
Valvulita
Inflamatie a valvulelor inimii; poate fi datorita unei infectii microbiene, de cele mai multe ori streptococice, in cadrul reumatismului poliarticular acut sau actiunii unor toxine microbiene.
Valvulopatie
Afectiune a valvelor.
Valvuloplastie
Procedeu chirurgical practicat in scopul corectarii unui reflux de sange la nivelul unuia dintre orificiile inimii.
Valvulotom
Instrument pentru efectuarea valvulotomiei.
Valvulotomie
Sectionarea chirurgicala a unei valvule cardiace.
Van der bergh (metoda)
Metoda Van der Bergh este un test utilizat pentru a diferentia icterul hemolitic de icterul cauzat de o hepatopatie sau de obstructia canalului biliar. Aparitia imediata a culorii violet (reactie directa) indica o afectiune hepatica sau a canalului biliar drept cauza a icterului. Aparitia culorii violet doar in urma adaugarii de alcool (reactie indirecta) arata ca icterul se datoreaza hemolizei.
Vancomycin
Vancomycin este un antibiotic, derivat din bacteria Streptomyces orientalis, administrat in cazurile de infectii grave, produse de tulpini rezistente la alte antibiotice. Este eficient impotriva majoritatii bacteriilor Gram-pozitive. Efecte adverse: surditate si tulburari sangvine (rar).
Vaporizare transuretrala a prostatei
Vaporizarea transuretrala a prostatei (transurethral vaporization of the prostate -TUVP) este o tehnica recenta de vaporizare a tesuturilor prostatei, utilizata in tratamentul simptomelor de tract urinar inferior cauzate de hipertrofia benigna de prostata sau de retentia urinara.
Vaporizator
Vaporizatorul este un dispozitiv utilizat pentru raspandirea aerosolilor (vaporilor de medicamente) in terapia prin inhalatii.
Vapoterapie
Tratamentul cu vapori, aburi sau apa fin pulverizata.
Vaquez (poliglobulie a lui)
Poliglobulia lui Vaquez este o boala caracterizata printr-o proliferare maligna a precursorilor globulelor rosii. Boala se manifesta, in general la persoanele trecute de 40 de ani, si prezinta simptome numeroase si pronuntate cum ar fi : inrosirea fetei si a mucoaselor, dureri de cap, vertije, senzatii mai mult sau mai putin dureroase de intepenire, furnicaturi, mancarimi cauzate de contactul cu apa. Boala se diagnosticheaza prin numararea formulei sangvine, care evidentiaza o crestere marcata si fara cauza vizibila a numarului de globule rosii, cat si o proportie anormal de mare de plachete si de polinucleare neutrofile in raport cu alte celule ale sangelui. Se va proceda la practicarea de sangerari repetate si abundente, destinate sa reduca masa de globule rosii in raport cu masa totala a sangelui. Sinonim: poliglobulia primitiva a lui Vaquez.
Vaquez -osler (boala)
Boala Vaquez- Osler se caracterizeaza prin proliferarea maligna a precursorilor globulelor rosii. Se manifesta prin cresterea concentratiei hemoglobinei si a masei eritrocitare si prin afectarea functiei trombocitare.
Varice
Dilatare permanenta, circumscrisa si patologica a venelor, datorita pierderii tonicitatii peretilor.
Varice al safenei
Dilatatie anormala a portiunii terminale a venei safene lungi, in regiunea inghinala.
Varice ale membrelor inferioare
Varicele membrelor inferioare sunt dilatatii patologice permanente ale unei vene a coapsei si mai ales a gambei, insotite de o ulceratie a peretelui sau. Varicele membrelor inferioare sunt de cele mai multe ori esentiale sau idiopatice, adika ele constituie fenomene izolate si nu sunt consecinta unei boli. Varicele sunt legate de un defect de etanseitate al valvulelor venoase, care impiedica in mod normal refularea sangelui in jumatatea inferioara a corpului, de aici rezultand o dilatatie a venelo, predominand la picioare din cauza greutatii. Simptomele sunt provocate mai ales de acumularea de sange in gambe, nu stat de varicele in sine. Apoi se formeaza un cordon albastru, moale, sinuos vizibil prin piele, care se aplatizeaza in pozitia intinsa si iese in evedenta in pozitia in picioare. Varicele se afla la origine a trei feluri de complicatii : - flebita superficiala care este o inflamatie acuta a jurul varicelor membrului inferior, si se produce o durere si o modificare a pielii in lungimea segmentului varicos - ruptura de varice - antreneaza o hemoragie abundenta si neasteptata. Sangerarea se poate produce in exterior sau poate da nastere la un hematom subcutanat dureros. - tulburarile cutanate se produc pe termen lung. Acestea sunt in general o dermita ocre si ulcere varicoase. tratamentul trebuie sa impiedice agravarea varicelor si prevenirea complicatiilor lor. Tratamentul combina : lupta impotriva acumularilor de sanfe, prescrierea de medicamente venotonice, sclerozarea varicelor, tratament chirurgical prin stripping sau CHIVA care consta in ligaturarea venelor deficiente.
Varice esofagiene
Varicele esofagiene reprezinta dilatatii patologice ale venelor inferioare ale esofagului. Cauza cea mai frecventa a varicelor esofagiene este ciroza hepatica, alteratie cronica a starii ficatului, indiferent daca este vorba de o origine alcoolica, autoimuna sau metabolica. Acest tip de varice nu manifesta nici un fel de simptome atata vreme cat nu se rup. Tratamentul varicelor esofagiene ce au produs o hemoragie presupune reanimarea pacientului si transfuzii, hemoragia fiind oprita fie prin compresie cu o sonda cu balonas gonflabil, fie prin sclerozare endoscopica. Daca aceste masuri esueaza se va proceda la o interventie chirurgicala de urgenta. Tratamentul preventiv al hemoragiei consta in administrarea de medicamente betablocante, fie in sclerozarea endoscopica a varicelor.
Varicocel
Este o boala ce provoaca dilatatia permanenta a venelor spermatice care dreneaza sangele tesciculului , antrenand in acest organ o diminuare a circulatiei venoase Un varicocel este situat de obicei la testicolul stang si este prezent sub forma unei dilatatii a venelor spermatie intrascrotale, moale la palpare si creste in volum in timpul tusei. De obicei aceasta boala nu antreneaza nici o jena si nici un simptom. In majoritatea cazurilor nu este necesar nici un tratament, insa daca el este foarte mare si deranjant sau daca provoaca o sterilitate se poate practica o ligaturare a venelor spermatice prin chirurgie conventionala sau endoscopica.
Varicotomie
Varicotomia reprezinta incizia efectuata intr-o vena varicoasa.
Variola
Variola este o boala contagioasa provocata de un poxvirus. Acest virus se transmite exclusiv pe cale interumana. O.M.S. a declarat eradicata aceasta boala in anul 1979. Sinonim: varsat mare.
Varioloid
Varioloidul este o forma atenuata si benigna de variola, care apare la subiectii vaccinati sau la cei care au avut boala cu ani in urma.
Varsatura
Varsatura este o actiune reflexa de eliminare a continutului stomacului prin cavitatea bucala. Este provocata de contractia diafragmului si a muschilor abdominali si de relaxarea muschilor de la intrarea in stomac. Varsatura este controlata de un centru special din creier ce poate fi stimulat de medicamente, sau prin impulsuri transmise prin intermediul nervilor glosofaringian si pneumogastric. Cauze: ingestia de substante iritante, afectiuni ale stomacului (ulcer gastroduodenal, stenoza pilorica), afectiuni acute ale abdomenului (colecistita, peritonita, etc.), afectiuni neurologice sau otorinolaringologice (meningita, tumora cerebrala), tulburari metabolice sau endocrine, sarcina, etc.
Varus
Devierea unui membru sau segment de membru inauntru axului longitudinal normal, astfel incat unghiul intern scade sub 180 de grade. Exista un varus fiziologic (umar, mana, sold) a carui depasire are semnificatie patologica.
Vas chilifer
Vas limfatic ce intra in structura vilozitatii intestinale din intestinul subtire si are rolul de a absorbi grasimile digerate.
Vasa vasorum
Vase sangvine fine care iriga peretii arterelor si venelor.
Vascular
Termen care se refera la vasele sangvine.
Vascularizatie
Totalitatea vaselor sangvine sau limfatice ale unui organ, unei structuri biologice.
Vasculita
Vasculita este o inflamatie a peretelui vaselor sangvine. Poate determina stenoza (ingustare) sau o ocluzie a vasului atins. Tesuturile irigate de acest vas sunt atunci lezate sau chiar distruse prin ischemie (intreruperea sau diminuarea circulatiei sangvine). Sinonim: angeita, vascularita.
Vase fantoma
Vasele fantoma sunt vase sangvine transparente, goale, ce persista in cornee dupa regresia unui proces inflamator care a determinat dezvoltarea lor.
Vasectomie
Sterilizare chirurgicala masculina. Este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere a barbatului.
Vasoactiv
Agent care actioneaza asupra diametrului vaselor de sange, fie direct, fie prin intermediul centrului vasomotor din creier. De exemplu: emotiile, temperatura, presiunea, etc.
Vasoconstrictie
Stramtare a vaselor sangvine.
Vasoconstrictor
Medicament care micsoreaza calibrul vaselor provocand contractia fibrelor musculare. Sunt utilizate de obicei in otorinolaringologie pentru a reduce scurgerea si obstructia nazala in cursul rinitelor, sinuzitelor si rinofaringitelor. Vasoconstrictoarele administrate pe cale orala pot avea efecte secundare cum ar fi uscaciunea gurii, insomnii, anxietate, migrene, transpiratii, tulburari digestive Vasoconstrictoarele administrare pe cale nazala pot avea efecte secundare deasemenea ca uscaiune nazala, insomnii, dureri de cap, palpitatii. Acest medicament nu trebuie folosit mai mult de 7 zile consecutiv.
Vasodilatatie
Dilatare a vaselor sangvine.
Vasodilatator
Planta sau produs care creste diametrul vaselor de sange.
Vasodilator
Medicament ce produce cresterea calibrului vaselor prin intinderea fibrelor lor musculare. Sunt de obicei utilizate in patologia vasculara si urologica. Aceste medicamente sunt administrate pe cale injectabila, sublinguala sau orala.
Vaso-epididimostomie
Vaso-epididimostomia este interventia chirurgicala de unire a ductelor deferente cu epididimul, pentru a ocoli un obstacol in fluxul spermei de la testicule.
Vasografie
Vasografia este o metoda radiologica de punere in evidenta a ductelor deferente, utilizata in investigarea azoospermiei, pentru a detecta sediul obstructiei.
Vasoligatura
Vasoligatura este interventia chirurgicala de ligaturare a vasului deferent, efectuata pentru a preveni diseminarea unei infectii din tractul urinar.
Vasopresina (adh)
Vasopresina (ADH) - hormon antidiuretic secretat de hipotalamus si inmagazinat in lobul posterior al hipofizei. Stimuleaza reabsorbtia apei in rinichi, contractia musculaturii netede. Insuficienta secretorie de vasopresina poate duce la diabetul insipid. Vasopresina reprezinta un marker in diagnosticul. diabetului insipid si al evaluarii capacitatii de contractie a rinichiului.
Vasopresor
Substanta care determina ingustarea lumenului vaselor sangvine (vasoconstrictie), producand astfel cresterea presiunii sangvine.
Vasotomie
Operatia de deschidere chirurgicala a unui canal deferent.
Vasovagal
Termen care se refera la actiunea nervului vag asupra vaselor sanguine.
Vasovasostomie
Vasovasostomia este operatia chirurgicala care consta in faptul ca dupa ce s-au indepartat segmentele ingustate sau obstruate ale celor dou acanale deferente, se pun cap la cap extremitatile sanatoase ale acestor conductori care asigura trecerea spermei din testicule pana in canalele ejaculatoare. Aceasta operatie se face pentru a trata sterilitatea masculina cand aceasta este cauzata de o ingustare sau de o obturare a canalelor deferente. Se mai practica de asemenea la pacientii care au suferit o vazectomie si care doresc sa redevina fertili. Operatia se realizeaza sub microscop.
Vasoveziculita
Vasoveziculita reprezinta inflamatia veziculelor seminale si a canalului deferent (canal care asigura trecerea spermei de la testicule la canalele ejaculatoare). Vasoveziculita se asociaza cu prostatita, manifestandu-se prin dureri la nivelul perineului, regiunii inghinale si scrotului.
Vastus
Termen care se refera la unii din cei trei muschi (vastus intermedius, vastus lateralis si vastus medialis) ce fac parte din muschiul cvadriceps de la nivelul coapsei.
Vazectomie
Vazectomia reprezinta o sectionare chirurgicala a celor doua canale deferente care aduc in mod normal spermatozoizi din testicule in uretra. Operatia se realizeaza astfe : dupa incizia cutanata, canalele deferente sunt sectionate intre iesirea lor din burse si intrarea lor in bazin, de fiecare parte a radacinii penisului. Vazectomia priveaza sperma de spermatozoizi, dar nu modifica nici comportamentul sexual sau erectia si nici ejacularea. O vazectomie teoretic este reversibila, prin repunerea cap la cap a segmentelor canalelor deferente, dar rezultatele peratiei nu sutn constante.
Vdrl
Este o metoda de serodiagnosticare utilizata pentru depistarea sifilisului.
Vector
1. animal, cel mai adesea insecta, care transmite microorganisme parazite de la o persoana la alta, sau de la un animal infestat la om. 2. agent utilizat in ingineria genetica pentru a introduce o gena straina sau un fragment de ADN intr-o alta celula sau intr-o bacterie.
Vedere binoculara
Vederea binoculara reprezinta capacitatea de a vedea cu ambii ochi o singura imagine a obiectului privit. Vederea binoculara este dobandita in primele luni de viata si permite aprecierea distantei si a adancimii.
Vedere stereoscopica
Vederea stereoscopica reprezinta suprapunerea celor doua imagini retiniene receptionate de encefal intr-o singura imagine tridimensionala. Vederea stereoscopica este un rezultat al vederii binoculare.
Vedere tubulara
Vederea tubulara este un defect al campului vizual ce apare in stadiile avansate de glaucom.
Vegetatie
Mica excrescenta patalogica, mai mult sau mai putin lunga, localizata pe piele, pe o mucoasa sau intr-un organ.
Vehicul
Termen utilizat in farmacie care se refera la substantele cu rol de mediu de dispersie pentru substantele active. Exemple: apa sterila, clorura de sodiu izotona, solutiile de glucoza.
Velamen
Membrana externa.
Velum
Membrana, invelis.
Vena
Vas sangvin care asigura circulatia sangelui spre inima.
Vena brahiocefalica
Vena pereche, formata prin unirea venei jugulare externe cu vena subclaviculara.
Vena cava
Vena pereche, ce conduce sangele neoxigenat de la celelalte vene la atriul drept. Vena cava superioara dreneaza sangele de la cap, gat, torace si membrul superior. Vena cava inferioara primeste sange din jumatatea inferioara a corpului.
Vena hepatica
Una din cele doua sau trei vene hepatice mari, ce colecteaza sangele adus in ficat de artera hepatica. Se formeaza din capilarele venei porte in ficat si se deschide in vena cava inferioara.
Vena jugulara
Fiecare din cele patru vene mari ale gatului, care conduc sangele de la cap la piept.
Vene cardinale
Doua perechi de vene prezente la embrion care transporta sangele de la cap si trunchi.
Vene emisare
Grup de vene craniene care colecteaza sangele din sinusul venmos al durei mater in venele externe ale craniului.
Vene iliace
Vene care colecteaza sangele din membrul inferior si din regiunea pelvina.
Veneric
(Despre boli) care afecteaza organele sexuale, transmitandu-se prin contact sexual.
Venerologie
Studiul bolilor venerice.
Venin
Veninul este o substanta toxica produsa de unele organisme (serpi, scorpioni, paianjeni) si injectata prin intepaturi sau muscaturi in prada sau dusmani.
Venocliza
Venocliza reprezinta administrarea pe cale intravenoasa continua a unei solutii medicamentoase sau nutritive.
Venografie
Venografia este imaginea radiografica a venelor dintr-o anumita regiune, obtinuta pentru a pune in evidenta lezarea, obstruarea sau comunicarea anormala cu alte vase. Sinonim: flebografie.
Venografie prin compresiune
Venografia prin compresiune este o metoda ecografica de vizualizarea blocajului in venele membrului inferior. Este utilizata frecvent pentru a diagnostica tromboza venoasa profunda.
Venopunctie
Venopunctia reprezinta punctia unei vene pentru orice scop terapeutic.
Ventilatie
Totalitatea fenomenelor mecanice care concura la respiratie.
Ventral
Situat in partea anterioara a corpului sau a unui organ.
Ventricul
Cavitate interna a unui organ (inima, creier etc.)
Ventricul cerebral
Cavitate a encefalului, umpluta cu lichid cefalorahidian.
Ventriculita
Prin ventriculita se intelege inflamatia ventriculilor encefalului, determinata frecvent de infectii. Ventriculita poate surveni prin diseminarea unei meningite in spatiul subarahnoidian.
Ventriculoatriostomie
Ventriculoatriostomia este o interventie chirurgicala efectuata pentru scaderea presiunii lichidului cefalorahidian in hidrocefalie. Consta in stabilirea unei comunicatii intre sistemul ventricular cerebral si vena cava superioara.
Ventriculografie
Ventriculografia reprezinta explorarea ventriculelor cardiace cu ajutorul tehinicilor de imagerie medicala. Aceasta explorare se foloseste mai mult pentru ventricolul stang si utilizeaza doua tehnici: 1. angiocardiograma, este practicata in cursul unei coronarografii, se injecteaza un produs de contrast, iodat, opac la radiatiile X 2. ventriculografia, se injecteaza in circulatie un izotop cum ar fi tehnetiu 99, imaginile se obtin cu ajutorul unei camere gamma.
Ventriculografie izotopica
Ventriculografia izotopica reprezinta studiul scintigrafic al eficacitatii si al calitatii contractiei ventriculelor cardiace. Acest tip de ventriculografie ofera informatii asupra gradului de alterare a pompei cardiace si in particular in caz de insuficienta coronariana. Este un instrument ideal pentru anticiparea aparitiei unei insuficiente cardiace la un pacient atins de o valvulopatie. Este un examen contraindicat la gravide,iar daca pacienta alapteaza, se va intrerupe alaptarea pentru 24 de ore. Tehnica desfasurari examenului este urmatoarea, subiectul este injectat cu un trasor marcat cu tehnetiu. Apoi, pacientul se va plasa in fata unei camerei gamma, in general in pozitie orizontala, si se inregistreaza in cursul ciclului cardiac variatia radioactivitatii ventriculelor. Aceasta, impreuna cu o inregistrare electrocardiografica, permite calcularea fractiunii de ejectie a sangelui. Datorita faptului ca se realizeaza imagini la diferiti timpi de concentratie si de relaxare a ventriculelor, se poate face o analiza globala si locala a gradului de contractie si de umplere a fiecaruia dintre ventricole.
Ventriculostomie
Ventriculostomia este o interventie chirurgicala ce consta in introducerea unei canule intr-unul dintre ventriculele laterale ale encefalului. Ventriculostomia este efectuata in scopul de a creste presiunea intracraniana, pentru a obtine lichid cefalorahidian.
Ventrosuspensie
Ventrosuspensia este o interventie chirurgicala de fixare a uterului prolabat de peretele abdominal.
Venula
Venula este o vena de dimensiuni mici ce dreneaza sangele din capilare.
Verapamil
Medicament utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale, anginei pectorale si aritmiilor.
Verbigeratie
Verbigeratia este o afectare a vorbirii ce consta in repetarea stereotipa a unor fraze, deseori lipsite de sens; frecvent intalnita in schizofrenie.
Vergetura
Vergetura este un striu fusiform, uneori sinuos, care poate fi amplasat pe diferite parti ale corpului. Vergeturile care sunt provocate de o alterare a fibrelor elastice ale dermului, sunt mari striuri paralele si simetrice situate mai ales pe abdomen, flancuri, coapse sani sau fese si mai rar auxiliar sau in regiunea lombara. Sunt la inceput rosii-violacee la inceput, care apoi devin de un alb sidefiu si se mentin o perioada de timp nedefinita. Acestea apar uneori inca din pubertate si sunt legate de un anume grad de obezitate sau o usoara crestere a nivelului de cortizon sangvin. Vergeturile mai pot aparea in cursul unui sindrom al lui Cushing marcat prin hipercorticism, dar mai pot aparea si in cursul unui tratament cu corticosteroizi sau pot fi provocate de sechelele unor boli infectioase ca febra tifoida. Apar de asemenea la 75 % din femei in timpul sarcinii intre lunile a 4-a si a 6-a si predomina pe abdomen datorita intinderii pielii. Se mai observa de asemenea la persoanele obeze si la unii sportive in partea de jos a spatelui. Nu exista un tratament curativ.
Vermicid
Substanta capabila sa omoare viermii paraziti.
Vermifug
(Medicament) care distruge viermii intestinali.
Verminoza
Verminoza este o boala parazitara umana si animala ivita in urma infestarii cu anumiti viermi helmintii. Sinonim: helmintiaza.
Vermis
Parte mediana a cerebelului, situata intre cele doua emisfere cerebeloase.
Vernier
Dispozitiv pentru masurarea exacta a lungimii, alcatuit dintr-o scala principala fixa si dintr-o scala-vernier mobila. Diviziunile scalei-vernier sunt egale cu noua zecimi din unitatea marcata pe scala principala.
Vernix caseosa
Vernix caseosa este un strat de substanta alb-cenusie, de consistenta grasoasa, ce acopera tegumentele fatului sau ale nou-nascutului. Este formata din secretii sebacee si din celule descuamate si are rolul de a proteja pielea fatului de contactul cu lichidul amniotic.
Verpertilio
Verpertilio este o eruptie cutanata in forma de masca, caracteristica lupusului ceritematos cronic sau diseminat si sarcoidozei.
Versiune cefalica
Versiunea cefalica este o manevra obstetricala de rasucire a fatului aflat intr-o prezentatie nesatisfacatoare (pelviana sau transversa), astfel incat capul acestuia sa se prezinte primul in canalul de nastere.
Vertebra
Fiecare dintre oasele in forma de inel care constituie coloana vertebrala.
Vertex
Crestetul capului.
Vertij
Vertijul reprezinta o senzatie eronata de deplasare in raport cu spatiul inconjurator sau al spatiului in raport cu corpul, si este legat de un dezechilibru intre cele doua aparate vestibulare. Adeseori este insotit de greturi, varsaturi si transpiratii, o paloare si o angoasa dar se mai pot asocia uneori acufene si o surditate unilaterala. Vertijele pot fi periferice si sunt provocate de o atingere a urechi interne sau al nervului vestibular, precum si vertije centrale care sunt provocate de o atingere a centrilor vestibulari din interiorul encefalului. Se va trata mai intai cauza care provoaca vertijele. Tratamentul simptomelor recurge la repaosul la pat, la prescrierea de antiemerice si anxiolitice.
Veruca
Veruca este o mica tumora cutanata benigna provocata de un virus de tip papillomavirus. Verucile pot fi: - condiloame genitale sau vegetatiile veneriene ? asa numita creasta de cocos - verucile pline ? sunt mici ingrosari abia proeminente, cu suprafata relativ neteda, de o culoare rozalie. - verucile plantare ? pot fi putin proeminente, cu marginea hiperkeratozica si sunt dureroase la apasare, dar pot fi de asemenea grupate intr-un mozaic si nedureroase. - veruci seboreice ? ating in principali persoanele peste 50 de ani, sunt in principal amplasate pe fata, spate si piept. Ea forma unei leziuni delimitate bine, au suprafata catifelata sau putin aspra, si au orificii pilosebacee dilatate, avand o culoare ce variaza de la galben deschis la negru. - verucile vulgare ? sunt proeminete si au o forma emisferica. Suprafata lor este atat mamelonata cat si hiperkeratozica si uneori este brazdata de fisuri.Apar de obicei pe spatele mainilor si degetelor, in jurul ungiilor sau sub ele, riscand sa dezlipeasca unghia. Verucile sunt contagioase prin simplul contact, dar contagiozitatea lor variaza in functie de papillomavirusul care le cauzeaza, dupa localizarea veruci si starea imunitara a subiectului. Incubatia este foarte lunga , la unele personae verucile se pot prolifira in numar mare, prin autoinoculare. Verucile plantare si vulgare sunt distruse cu azot lichid, dar aplicatia trebuie sa se faca timp de 1-2 minute. Tratamentul verucilor seboreice este facultativ si consta in distrugerea prin crioterapie, fie in coagularea lor cu laserul cu dioxid de carbon.
Veruga peruana
Veruga peruana este cel de al doilea stadiu eruptiv al bartonelozei. Sinonim buton de Anzi.
Vestibul
Prima cavitate a urechii interne.
Vezica urinara
Vezica urinara este un organ cavitar muscular, situat in partea de jos a abdomenului, in care se acumuleaza urina intre mictiuni. Ea are un perete muscular care permite marirea sau micsorarea ei in functie de cantitatea de urina stocata, fara modificari importante ale tensiunii peretilor si ale presiunii intravezicale. Vezica urinara are trei orificii. Doua dintre ele, numite ureterale, aduc urina de la rinichi, prin uretere. Un al treilea orificiu este cel uretral, prin care urina este eliminata din vezica spre uretra, care este un canal ce strabate penisul la barbat, iar la femeie se deschide langa vagin. Cand este plina, vezica urinara este ovoidala, iar cand este goala are forma de palnie.
Vezicant
(Substanta) care basica pielea.
Vezicula
Basicuta plina de lichid care apare pe piele si mucoase in diferite boli.
Vezicula seminala
Glanda de forma lunguiata, situata la barbat in spatele vezicii si al prostatei, care participa la elaborarea spermei.
Viol
Atentat sexual fizic. Relatia sexuala se desfasoara intre un agresor (violatorul) si o victima (persoana violata) impotriva vointei aceasteia din urma si impotriva incercarilor ei de a opune rezistenta. Un rol important in aceasta agresiune il poate avea si victima care nu tine seama de masurile de precautie ce trebuie luate in unele cazuri ce pezinta pericol (locuri sau persoane ce prezinta un pericol, flirt cu persoane necunoscute, afisarea unei atitudini provocatoare). Violul este o infractiune.
Viremie
Analiza cantitativa, care determina numarul de virusi de un anumit tip in sange.
Virologie
Virologie este ramura microbiologiei care studiaza virusurile.
Viroza
Viroza este o boala infectioasa provocata de un virus.
Viroza respiratorie
Viroza respiratorie este o boala care afecteaza caile respiratorii si este produsa de un virus (ex. gripa, dar exista si alte viroze).
Virulenta
Virulenta reprezinta proprietatea unor tulpini apartinand speciilor microbiene patogene de a patrunde si a se multiplica intr-un organism susceptibil, provocand boala. Virulenta, spre deosebire de patogenitate, este un caracter de tulpina si nu de specie.
Virus
Virusurile sunt agenti infectiosi ai bacteriilor, plantelor, animalelor si omului. Reprezinta entitati desine statatoare, vii, de dimensiuni foarte mici, cu structura foarte simpla, incapabile sa creasca si sa se inmulteasca altfel decat prin parazitarea celulelor vii cu organizare complexa. Virusurile patrund in celule, se dezvolta, se multiplica, dezorganizand si omorand, in final, celula.
Virusologie
Virusologie este stiinta care se ocupa cu studiul virusurilor. Sinonim: virologie.
Virusul hiv
Virusul imunodeficientei umane (Human Immunodeficiency Virus).
Virusul papilomatozei umane (hpv)
Virus care determina o boala cu transmitere sexuala (BTS) comuna, cu contagiozitate foarte ridicata, transmisa prin contact cutanat (contactul pielii).
Visceral
Al viscerelor.
Viscere
Organele din cavitatile mari ale corpului.
Vitamina
Compus organic complex, indispensabil organismului.
Vitamina a
Vitamina A este o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale). Retinolul ajuta vederea pe timp de noapte, dar si in bolile de inima, diabet, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism.
Vitamina b1
Vitamina B1 (tiamina) face parte din complexul de vitamine B. Prezentandu-se sub forma unei pudre transparente, albicioase, hidrosolubile, ea reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti. Numita si vitamina performantei intelectuale, tiamina asigura cresterea randamentului intelectual, fiind absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Este esentiala in formarea ADN-ului si ARN-ului si in procesul de convertire a hidratilor de carbon in energie. De asemenea, intervine in metabolismul apei si regleaza functiile motorii, secretorii si de absorbtie digestiva.
Vitamina b12
Vitamina din grupul vitaminelor hidrosolubile, ce contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Numita si ciancoblamina, isi aduce aportul si la mentinerea functionalitatii normale a sistemului nervos (ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul), amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic. De asemenea, constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii si in echilibru.
Vitamina b2
Vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor.
Vitamina b3
Vitamina B3,denumita si acidul pantotenic,niacina sau vitamina PP,participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange.
Vitamina b4
Vitamina B4, numita si adenina sau acid folic, alaturi de alte vitamine B, intervine in functiile sistemului nervos, cat si cele ale sistemului hematopoietic. Printre procesele in care vitamina B4 are o importanta majora, se numara: formarea globulelor rosii, metabolizarea proteinelor, absorbtia fierului. Are un rol important si in producerea acizilor nucleici (ADN si ARN), diviziunea celulara, utilizarea zaharurilor si aminoacizilor.
Vitamina b6
Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul. Ea contribuie la sinteza neurotransmitatorilormolecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei; previne deci dereglarea sistemului nervos. De asemenea favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii; previne spasmele musculare; trateaza sindromul premenstrual; diminueaza riscul aparitiei calculilor renali; reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici; inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza; impiedica formarea matretii. Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, l ipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice.
Vitamina b8
Vitamina B8 (H), numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare; faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.
Vitamina b9
Vitamina B9 (acidul folic sau inozitol), vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie si dinamism. Are efect antialergic, efect chemotactic pozitiv asupra polimorfonuclearelor; ajuta la formarea ADN-ului; actioneaza ca un factor de crestere; este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia; favorizeaza echilibrul emotional; diminueaza durerea; creste productia de lapte matern; previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter; protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale; protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala; serveste la metabolizarea grasimilor, reducand nivelul colesterolului sanguin; favorizeaza nutritia celulelor creierului; constituie hrana vitala pentru par, putand preveni rarirea acestuia si aparitia cheliei.
Vitamina c
Vitamina C (acidul ascorbic) reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse.
Vitamina d
Numita si antirahitica, vitamina D, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. Calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte; permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi.
Vitamina e
pilda uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de masline. Pentru a fi absorbita in mucoasa intestinala, vitamina se combina cu molecule de grasime. Ca si in cazul celorlalte vitamine liposolubile A, D si K, este necesar ca hrana zilnica sa contina o oarecare cantitate de grasimi, pentru ca vitaminele sa poata fi asimilate in intestin.
Vitamina h
Vitamina B8.
Vitamina h1
Acid paraaminobenzoic.
Vitamina k
Vitamina K, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangelesi de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.
Vitamina k1 (fitochinona)
Vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor.
Vitamina k2 (farnochinona)
Vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie.
Vitamina k3 (menadiona)
Vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia.
Vitamina p
Numita si citrina, vitamina P normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. Facand parte din grupul flavonelor, colorate in galben, ea actioneaza sinergic cu vitamina C, avand partial si rol de economisire a acesteia. Evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. Complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale. Sunt bogate in vitamina P fructele (struguri, prune, lamai, mandarine, portocale), macesul, coacazele, varza, spanacul, ceaiul, ardeii dulci, drojdiile alimentare si de bere. Carenta acestei vitamine duce la slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers si hemoragii cutanatepurpura. Tulburarile de permeabilitate capilara se datoreaza scaderii tonusului vaselor capilare.
Vitectomie
Vitectomie este o interventie chirurgicala care implica scoaterea vitroasei. Se practica in caz de hemoragie intravitreana, care nu se absoarbe in rastimp de cateva saptamini. Se practica de asemenea in caz de dezlipire de retina cu tractiune a vittoasei sau cu aderente vitroretiniene proliferate, sau dupa unele inflamati sau infectii ale ochiului care deranjeaza vederea. Aceasta procedura poate antrena o cataracta in lunile de dupa interventie, vederea se imbunatateste totusi, depinzind insa si de starea retinei.
Vitiligo
Vitiligo este o afectiune cutanata caracterizata prin pierderea locala a pigmentatiei, fiind o leucodermie. Vitiligo este o boala destul de frecventa, o cauza fiind factorul ereditar in mai bine de 33% din cazuri. Se caracterizeaza prin pete plane, de un alb-fildes, cu margini nete si convexe, cu suprafata intinsa. Apar subaxial, pe organele genitale, in regiunile descoperite, pe conturul zonelor de frecare. Nu prezinta decat inconvienente de ordin estetic, dar leziunile sunt sensibile la expunerile solare. Se pot folosi tratamente curative care implica utilizarea de corticosteroizi in cazul vitiligo recent si de mica intindere sau puvaterapie locala sau generala. Tratamente palliative se aplica formelor foarte intinse, cand pielea este depigmentata aproape in intregime. Se va folosi depigmentarea cu hidrochinona a zonelor pigmentatre restante pentru a se obtine o piele de culoare omogena.
Voaiorism
Tip de perversitate sexuala ce consta in privirea directa sau indiscreta a actului sexual ce se desfasoara intre doua persoane si participare emotionala si/sau erotica.
Voma
Reactie primara de aparare si dezintoxicare a organismului, constand in expulzarea prin esofag si pe gura a continutului stomacului, uneori si al intestinului subtire, provocata de contractiile spastice ale diafragmei si ale muschilor abdominali. Voma poate conduce la deshidratare si dureaza intre 8-12 ore folosind tratamentul adecvat. Apare mai ales la persoanele care sufera de disfunctii gastrice si biliare, la cei care mananca tarziu si/sau prea abundent, la persoanele care fumeaza sau care lucreaza in mediu poluat. Alte cauze sunt: infectia virala, intoxicatia alimentara, alergii la mancare, medicatia, raul de mare sau raul de miscare, otravirea.
Vomica
Expulzie brusca a unei cantitati abundente de expectoratie (seroasa, purulenta sau hemoragica). De cele mai multe ori se face prin efractia parenchimului pulmonar (abces, chist hidatic) sau printr-o bronhie de calibru mare.
Vomitiv
Planta sau produs care stimuleaza eliminarea continutului stomacului pe gura (voma sau varsatura). Sinonim: emetic.
Vsh
Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor masurata prin analiza medicala, cresteri foarte mari ale VSH se intalnesc in aproape toate infectiile acute microbiene si virale, in tuberculoza, in reumatism, in anemie, in unele boli parazitare, in boli hepatice, ale rinichilor, in boli tumorale, etc.
Vulva
Ansamblul organelor genitale la femeie. Este situata intre coapse pana la zona perianala si cuprinde clitorisul, meatul urinar, intrarea vaginului, labiile mici, labiiile mari, glandele Bartholin.
Vulvectomie
Vulvectomia reprezinta ablatia chirurgicala totala sau partiala a vulvei. Este indicata in cazul unui cancer de vulva si se practica sub anestezie generala, necesitand o spitalizare de cateva zile. Poate avea consecinte asupra diferitelor jonctiuni : jena la mers, mictiune, dureri in timpul raporturilor sexuale , dar se atenueaza intr-o perioada de cateva luni.
Vulvita
Vulvita este o inflamatie a vulvei. Se imparte in - inflamatiile fetei interne a labiilor mici - se asociaza cu o vaginita de origine infectioasa - afectiuni ale invelisului cutanat valvular, care sunt de origine dermatologica. Se manifesta prin mancarimi, roseate si un edem al vulvei, asociate cu pierderi vaginale. Se aplica creme antipruriginoase sau antiseptice pentru tratarea vulvitei, apoi se aplica pe cale locala sau generala un tratament antimicozic, antibacterian, antiviral sau antiinflamator.
Vulvovaginita
Este o inflamatie a vulvei si vaginului, de origine infectioasa. Vulvovaginita este cauzata de un virus, de un parazit sau de o ciuperca. Dezvoltarea vulvoginitei cauzate de o ciuperca este responsabila de o candidoza vulvovaginala si este favorizata de sarcina, de luarea unor medicamente antibiotice sau corticosteroizi sau de un tratament cu imunosupresoare. Aceasta boala se traduce printr-o inflamatie a vulvei si a vaginului, insotita adesea de o umflare locala. Se manifesta prin mancarimi, prin arsuri la mictiune si mers, prin dureri in timpul raporturilor sexuale, prin pierderi de abundenta variabila, care devin apoi elemente de iritatie si infectie. Vulvovaginita cu Candida albicans provoaca o mancarime intensa, o umflare si o inrosire a vulvei, care se intinde de la perineu la anus, si face raporturile sexuale foarte dureroase. Sunt insotite de pierderi abundente care au aspect de lapte prins. Diagnosticul se pune pe baza diagnosticului ginecologic al leziunilor. Sunt completate cu un examen la microscop a unui prelevat vaginal. Un tratament antiviral, antibacterian sau antimicozic local este prescris timp de cateva zile. Din cauza riscului de contaminare, este indispensabil ca partenerul sa urmeze si el un tratament adecvat.
Vaccin antipoliomielitic
vaccin preparat din tulpini virulente de virus poliomielitic, dar inactivate prin formol sau prin propiolactona.
Vaccin antirubeolic
Vaccin preparat din tulpini atenuate de virus rubeolic.
Vaccin antitetanic
Anatoxina tetanica.
Vaccin bcg
Vaccin antituberculos constituit din bacil tuberculosi bovini vii, care si-au pierdut virulenta.
Vaccin dtp
Vaccin mixt antidifteric, antitetanic si antipertussis accin mixt antidifteric, antitetanic si antipertussis .
Vacuum
Gol, fara continut.
Vaginodinie
Durere localizata la nivelul vaginului, poate fi datorata vaginismului.
Valsava
Proba respiratorie constand in efectuarea unei expiratii fortate, cu glota inchisa, manevra efectuata pentru aprecierea capacitatii de adaptare a paratului cardiovascular la efort, provoaca in mod normal bradicardie si modificari de volum ale inimii.
Valul palatului
Peretele musculomembranos mobil, care prelungeste in jos si inapoi bolta palatului si separa partea nazala de partea bucala a faringelui.
Valvula mitrala
Sistem vascular constituit din doua valve anexate orificiului atrioventricular stang.
Valvulopatii
Afectiuni ale valvelor.
Variabilitate genetica
Ansamblul variatiilor genetice care pot exista la membrii unei populatii.
Varicectomie
Excizia varicelor. sin varicotomie.
Varicela
Boala virala acuta, febrila, contagioasa si epidemica, de obicei benigna, caracterizata printr-o eruptie veziculoasa, ce apare in mai multe pusee. Boala se vindeca de obicei in 2 saptamani.
Varsta a doua
Varsta copiilor de la 3 pana la sase ani impiniti.
Varsta a treia
Expresie familiala, fara semnificatie administrativa precisa, care desemneaza persoanele varstnice.
Varsta critica
V climacteriu.
Varsta gestationala
Durata sarcinii calculata de la ultima perioada menstruala normala.
Varus, vara, varum
Cuvinte latine care inseamna; intors, deviat spre inauntru.
Vascos
Se spune despre un lichid care are o vascozitate mare, care se scurge foarte incet, ca un sirop.
Vascozitate
Rezultatul rezistentei de frecare intre moleculele unu fluid, care se opune deplasarii lor, unele fata de altele.
Vascularizare
Prezenta, asezarea si abundenta sau dezvoltarea vaselor intr-un tesut sau intr-o regiune a organismului.
Vasculopatie
Sin angiopatie.
Vasomotor
Care poate provoca o modificare de calibru a vaselor; sau care se refera la motilitatea vaselor.
Vasoparalitic
Care provoaca paralizia vaselor.
Vedenie
In limbaj curent, halucinatii vizuale.
Vedere
Facultatea ochiului de a percepe lumina, culorile si formele.
Vegetatii
Leziuni papilomatoase pe piele sau pe mucoase, mai mult sau mai putin reliefate.
Vegetatii adenoide
Hipertrofia tesutului adenoid al amigdalei faringiene.
Vegetativ
Care priveste functiile vitale de baza, activitatiile fiziologice involuntare plasate sub controlul sistemului nervos autonom: circulatia, secretia, excretia, etc.
Venerian
Care se refera sau se datoreste raporturilor sexuale.
Ventiuza
Pahar de sticla care se aplica pe piele, dupa ce aerul continut a fost rarefiat, avand scopul de a provoca o revulsie locala.
Vergeturi
Mici linii de atrofie cutanata similare cicatricilor, plane, deprimate sau proeminente, localizate pe abdomen, sani si coapse. Sin vibice.
Verspertilio
Eruptie cutanata in forma de lup(masca), caracterizata lupusului eritematos cronic diseminat sau sarcoidozei.
Vesperal
Care are loc seara.
Vestibular
Se refera la vestibulul urechii interne.
Vezicula biliara
Rezervor musculomembranos piriform, aplicat pe fata inferioara a ficatului; aici se acumuleaza bila in intervalul dintre digestii.
Viabil
Care este apt sa traiasca.
Viabilitate
Aptitudinea unui fat de a trai, conditionata de o dezvoltare normala si suficienta in cursul vietii intrauterine.
Vibrion
Microorganism mobil, in forma de bastonase incurbat sau de virgula; apartine de regula genului Vibrio.
Vicariant
Care inlocuieste, care compenseaza, cu referire la o cavitate, o functie a organismului, care supleaza o insuficienta functionala.
Viciu
Anomalie morfologica sau functionala.
Vigil
Care survine in stare de veghe
Vilos
Care prezinta vilozitati.
Viral
Se refera la virus.
Viril
Se refera la sexul masculin sau care poseda caractere masculine.
Virilism
Prezenta la fata sau la femeia adulta de caractere secuale scundare de tip masculin.
Virilitate
Ansamblul caracteristicilor specifice sexului masculin; capacitatea normala de reproducere la barbat.
Virilizare
Aparitia la femeie a unor caractere sexuale secundare asemanatoare cu cele ale barbatului
Viriologie
Stiinta care se ocupa cu studiul virusurilor.
Virion
Sin particula virala
Virostatic
Care inhiba dezvoltarea unui virus.
Virulent
Care se refera la virulenta; care are putere patogena.
Vis
Ansamblul imaginilor, ideilor incoerente sau mai multe ori putin structurate, care se prezinta in timpul somnului si care devin constiente uneori dupa trezire. Visele arata in mare masura dorintele secrete ale individului si gandurile din sfera inconstientului.
Viscer
Orice organ continut intr-o cavitate a corpului.
Visceralgie
Orice durere profunda, la nivelul unui viscer, in general de origine nervoasa.
Vital
Care se refera la viata, care ii este indispensabil.
Vitalitate
Calitatea a ceea ce are viata si este deosebit de viguros.
Vitamina antiberiberi
Sin tiamina.
Vitamina antihemoragica
Sin vitamina K.
Vitamina antinevritica
Sin tiamina.
Vitamina antipelagroasa
Sin acid nicotinic sau nicotinamide.
Vitamina antiscorbutica
Sin vitamina C.
Vitamina antixeroftalmica
Sin vitamina A.
Vitaminab1
Sin tiamina.
Vitamina b9( bc)
Sin acid folic.
Vitamina d2
Sin ergocalciferol.
Vitamina d3
Sin colecalciferol
Vitamina f
Nume dat uneori unui complex de acizi grasi nesaturati care au rol in structura lipidelor organice complexe si in metabolismul colesterolului. Se prescrie in unele leziuni ale pielii.
Vitaminan b2
Sin riboflavina.
Vitamina pp
Sin acid nicotinic sau nicotinamide.
Vitelus
Galbenusul oului; in embriologie, totalitatea rezervelor nutritive ale oului.
Viteza de sedimentare
Viteza cu care globulele rosii se separa de plasma sanguina si se depun la fundul tubului asezat in pozitie verticala , prescurtat:V.S.H, este o examinare necesara pentru studiul bolilor inflamatorii, insa nu este un examen suficient pentru a stabili un diagnostic.
Vitrectomie
Operatie endooculara ce comporta exereza totala sau partiala a corpului vitros sau sectionarea bridelor endovitroase patologice.
Vitroasa
Gel vascos care ocupa spatiul cuprins intre fata posterioara a cristalinului si fata interna a retinei.
Vizualizare
Actiunea de a face vizibil un fenomen sau o regiune a corpului, mai ales in radiologie, cu ajutorul substantelor de contrast.
Voce
Ansamblul sunetelor produse de vibratiile corzilor vocale si de miscarile gurii si limbii.
Volatil
Se spune despre orice substanta, lichida sau solida, susceptibilla sa treaca usor in stare de vapori sau sa degaje vapori mirositori.
Volet costal
Portiune din peretele toracic devenita mobila, independenta de restul cutiei toracice, datorita fracturarii uneia sau mai multor coaste si care comprima plamanul in timpul respiratiei.
Volum respirator
Sin aerul curent.
Volum sanguin
Volumul totalitatii sangelui continut in organism( aprox. 5 litri). V volemie. Sin masa sanguina.
Volvulus
Rasucirea sau tensionarea unui organ cavitar in jurul axului sau sau in jurul punctului unde este atasat, ceea ce are drept urmare o obstructie si tulburari ischemice.
Voyeurism
Deviere sexuala in care satisfacerea placerii este obtinuta prin vederea de scene erotice, adesea asociata cu masturbare.
Vulvo-vaginita
Inflamatia vulvei si a vaginului.